Uskoro veće mirovine onima koji su ih zaradili u Njemačkoj

Savezna vlada u Njemačkoj uvodi promjene vezane uz osiguranje i poreze, a neke odluke mogle bi utjecati i na građane BiH koji su svoje mirovine zaradili u Njemačkoj.

Dijaspora je još na odmoru u rodnoj BiH. Osjeti se to po kafićima i restoranima, gdje se susreću poznata lica onih koji godinama ne žive tu, a rado dođu za Božić i Novu godinu te druge blagdane i praznike kad mogu biti sa svojima, piše Večernji list BiH.

Kako ih ovih dana susrećemo, slušamo i priče o životu u tuđini, prednostima, nedostacima.

Poskupljenje javnog prijevoza

Došao sam kao operater na CNC stroju prije 10 godina. Iskreno, tada je to bila njemačka priča, rad, red, disciplina. A onda se zemlja otvorila i počela je ulaziti radna snaga kojoj je draži život na socijali nego posao.

U tvrtki je manje posla, a ja, umjesto da se posvetim svom radu, obučavam po desetke novih radnika koji sporo usvajaju znanje ili ga nikako ne usvoje. Najgore mi je što ne znaju dobro jezik pa se ne možemo ni sporazumjeti, a i za stroj treba znati dosta njemačkih riječi. Nije to više ozračje kakvo je bilo prije – priča nam sugovornik s kojim smo ovih dana “proćakulali” uz kavu u jednom od kafića, piše Večernji.

Brojne su promjene uslijedile od početka 2024. godine u Njemačkoj, a naše ljude čeka povećanje cijena goriva i plina, poskupljenje javnog prijevoza, pa čak i manje plaće. Krenimo od situacije s prijevozom.

Po toni ispuštenog ugljičnog dioksida plaćat će se 45 umjesto dosadašnjih 30 eura, što je početak daljnjeg povećanja poreza na CO2 po toni jer se ista povećanja cijena planiraju i za 2025. godinu, a što dovodi do rasta cijene goriva. Onda dolazimo do onog što radnike najviše zanima, a to su plaće.

Savezna vlada u Njemačkoj uvodi promjene vezane uz osiguranje i poreze, zbog čega će mnogi zaposlenici dobiti manje plaće. Naime, uvodi se povećanje doprinosa za osiguranja pa će se veći iznosi odbijati od plaća, što će dovesti do manjih neto plaća. Od 1. siječnja 2024. godine pojedini će građani, poput roditelja, imati veća primanja, no drugi će raditi jednako za manju plaću – navodi Fenix magazin i objašnjava da će se to dogoditi zbog novih doprinosa za socijalno osiguranje.

Prema navodima stručnjaka iz Barmer osiguranja, zaposlenici čija su primanja ispod granice za utvrđivanje doprinosa plaćaju doprinose za socijalno osiguranje na cjelokupni bruto dohodak. Koliko-toliko radnike bi trebala razveseliti činjenica da ih čeka bonus od 600 eura. Riječ je o dodatku za radnike koji je uveden još u doba pandemije, a ove godine je povećan.

Dodatak za kućni ured bit će produljen i poboljšan. Svatko tko preda poreznu prijavu za 2023. godinu u ovoj, 2024. godini može potraživati punih 210 dana za rad od kuće. Radni dan u svoja četiri zida naplaćuje se 6 eura. Prema informacijama iz vlade, paušal biste mogli dobiti bez obzira na to je li vam ured blizu, imate li posebno namještenu radnu sobu ili samo stol i stolicu. Povećanjem naknade za kućni ured vlada želi nadoknaditi veće troškove prouzročene inflacijom i cijenama energije – navodi se u priopćenju savezne vlade.

Ono što posebno raduje je rast mirovine za 3,5 posto, i to od ljeta, pa će tako i u BiH doći koji milijun maraka više na račun onih koji su otišli u mirovinu, a onda je provode u svojoj rodnoj zemlji. I koliko god ove promjene imaju i manjkavosti, osobito one koje su vezane uz smanjenje plaća u najjačoj europskoj državi, ona će i dalje ostati gospodarski gigant koji stalno iznalazi rješenja.

Dajana Zorić, koja je ove prostore napustila prije šest godina, kaže da je danas uspješna iako joj nedostaje mnogo toga, od obitelji do načina života na koji je navikla.

Uređeniji sustav

Kada bih rekla da sam bila najsretnija na svijetu, vjerojatno bih lagala. Čovjek koji ostavi sve iza sebe, kada cijela obitelj ostane, i dođe u mjesto gdje nikoga ne poznaje, gdje jezik ne razumije savršeno, nije baš med i mlijeko.

Mogu reći da sam uspješna. Najviše mi se svidio osjećaj sigurnosti, a to se osjeti već nakon nekoliko plaća, uređeniji sustav, ista pravila vrijede za sve – kazala je za Večernji list.

 
index Instagram400x230 youtube