Dr. Zdenko Herceg za otkrića u istraživanju raka primio nagradu od japanskog Princa Hitachi-ja

Dr Herceg je predstavio nedavna otkrića svog tima koji ukazuju da epigenetike promjene djeluje kao glavni mehanizam pomoću kojeg karcinogeni okoliša iniciraju tumore.

Neke događaje vrijedi čekati. Prestižni simpozij Fondacije japanske princeze Takamatsu “Utjecaj okoliša na nastanak i razvoj raka”, nedavno je održana u Tokiju, Japanu, nakon što je odgođen 3 puta (od 2020. zbog pandemije).

Dr. Zdenko Herceg je imao čast biti pozvanim govornikom i chairman-om među 20 najeminentijih znanstvenika odabranih iz cijelog svijeta. Fokus sympozija je bio na najnovijim otkrićima o utjecaju okolišnih čimbenika na inicijaciju i napredovanje raka.

Novi dokazi dovode u pitanje genetski "multi-hit" model karcinogeneze pokazujući da su "pokretačke" mutacije često prisutne u normalnom tkivu, ali nisu dovoljne za pojavu raka.

U svom pozvanom predavanju, Dr Herceg predstavio nedavna otkrića svog tima koji ukazuju da epigenetike promjene djeluje kao glavni mehanizam pomoću kojeg karcinogeni okoliša iniciraju tumore. Za svoja otkrića u istraživanju raka, Dr Herceg je primio nagradu osobno od japanskog Princa Hitachi-ja.

 
index Instagram400x230 youtube