|VIDEO| ''Hercegovačke jeseni'', dokumentarac o hercegovačkim običajima

Širokobriješki redatelj Ivan Cigić u suradji s dr. sc. Markom Tokićem, prije više od dva desetljeća, snimio je dokumentarni film ''Hercegovačke jeseni'' koji govori o narodnim običajima Hrvata u Zapadnoj Hercegovini.

Sve je počelo od jedne berbe grožđa u Čitluku, gdje se raspravljalo o starim običajima, pa sam došao na ideju zašto to ne bi snimili i ostavili kao neku vrstu podsjetnika, kazao je Cigić kojem je ovo “jedna od najdražih priča, te jedna u nizu stranica redateljskog spomenara kojem se uvijek vraća.”

Film je prije četiri dana objavljen i na YouTubeu, ideja iza ovog filma bila je sačuvati uspomenu za buduće generacije, kazao je Ivan Cigić za Jabuka.tv
Uz pomoć HKUD-a Brotnjo i KUD Hercegovca, ali brojnih drugih prijatelja, među kojima je i gospođa Zdravka Soldo, koja je ustupila očuvanu kuću sa dosta starih predmeta, uspješno su snimili kadrove raznih hercegovačkih običaja uz neizostavnu gangu, a zanimljivo je da većina toga improvizacija.

Osim u Čitluku, dokumentarac je sniman u širokobriješkom selu Izbično, te selu Stepen, malenom mjestu kod Tomislavgrada, a uz navedene lokacije dodavali su neutralne kadrove poput onih izvora rijeke Lištice ili Blidinja.

 
 
index Instagram400x230 youtube