Otvoren Mediteran Film Festival: ‘Najmanje smo mjesto s najvećom produkcijom’

”Najmanje smo mjesto s najvećom produkcijom”, rekao je to Tomislav Topić, u utorak 10. listopada, u prepunom širokobriješkom kinu Borak, na otvaranju 24. izdanja Mediteran Film Festivala.

Topić je, najavljući projekciju igranog filma ‘Stigme’ istaknuo kako na ovogodišnjem festivalu iz programa ‘Domaćih autora’ prikazuju deset filmova, od čega je njih sedam iz Širokog Brijega.

”Film je jako kompleksna umjetnost, koja kombinira više elemenata u sebi i ovo je povijesni trenutak za naš grad obzirom da ćemo pogledati prvi igrani film snimljen isključivo od domaćih snaga”, rekao je direktor festivala i dodao kako su organizatori ovu godinu složili odličan program od 50 naslova. Nakon službenog dijela, festival je otvoren projekcijom igranog filma ‘Stigme’ redatelja Zdenka Jurilja, iz programa ‘Domaćih autora’.

”Film je napravljen u gerilskim uvjetima, zahvaljujući entuzijazmu mojih kolega iz produkcijske kuće Kadar, ali i ekipe koju smo okupili iz susjednih zemalja. To je film atmosfere, čisti je minimalizam. Radnja je švercanje duhana, no temeljna poruka je smisao osvete”, rekao je Jurilj.

Uz ovaj, festival će u programu ‘Domaćih autora’ prikazati i naslov ‘Tihi skitnica’, dokumentarno igrani film o velikom umjetniku Virgiliju Nevjestiću koji je proglašen jednim od najvećih grafičara 20. stoljeća u Francuskoj.

U ovom programu biti će prikazane i ‘Zidine’ redatelja Ive Čolaka i Marka Mikulića te dokumentarac o umjetniku Stjepanu Skoki, ‘Kipar iz Graba’, redatelja Tomislava Topića. U nizu kratkih filmova, iz ovog programa, bit će prikazani i dokumentarci ‘Brzi’ Karmen Obrdalj, ‘Putevi kave’ Mirka Pivčevića, ‘Noć od srebra i zlata’ Zdravka Terkeša, te ‘Sutra je novi dan’ redatelja Tvrtka Bubala. Festival će drugoga dana prikazati i dva animirana filma, ‘Svrha’ Tvrtka Karačića i ‘Nada’ Pere Petrušića.

Na festivalu će u suradnji s Filmskim centrom Sarajevo bit prikazana i remek djela bh kinematografije, dokumentarni naslovi iz programa ‘U Fokusu’ te filmovi za djecu u programu ‘MFF Fora’ .

Svečana ceremonija dodjele nagrada biti će održana u petak 13. listopada, dok će festival biti zatvoren u subotu 14. listopada projekcijom dokumentarnog filma o košarkaškom geniju Draženu Petroviću – ‘Naš Mali’, redateljice Ivane Guberina.

Podsjećamo, Mediteran Film Festival održava se od 10. do 14. listopada u Širokom Brijegu. U konkurenciji je deset dugometražnih dokumentaraca koji će se boriti za nagradu MFF ”Grand Prix”, te deset kratkometražnih dokumentarnih filmova koji se natječu za MFF ”Best Short”. Najbolji film birat će i publika a taj film čeka nagrada MFF ”Audience Award”. Novost ovu godinu jeste i nagrada ”Best Camera” koju festival dodjeljuje u suradnju s Asosijacijom snimateljica i snimatelja u BiH.

Generalni pokrovitelj Mediteran Film Festivala je HT Eronet.

 
index Instagram400x230 youtube