Sud ponovno odbio pritvor za Buntića, Tužiteljstvo će se opet žaliti

Županijsko tužiteljstvo Zapadno Hercegovačke županije ponovno je uložilo žalbu na rješenje o odbijanju prijedloga za određivanje pritvora osumnjičenom Denisu Buntiću.

Nakon što je Izvan raspravno vijeće Općinskog suda u Ljubuškom 28. rujna 2023. godine uvažilo žalbu Županijskog tužiteljstva ŽZH Široki Brijeg i ukinulo rješenje Općinskog suda u Ljubuškom od 23. rujna 2023. godine, predmet je vraćen sucu za prethodni postupak na ponovno odlučivanja.

Sudac za prethodni postupak je ponovno dana 29. rujna 2023. godine donio rješenje kojim je odbijen prijedlog ovog Tužiteljstva za određivanje pritvora prema osumnjičenom D.B. ''Protiv D.B. se vodi istraga zbog osnova sumnje da je u stjecaju počinio kazneno djelo Nasilje u obitelji i kazneno djelo Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz, a sve u vezi sa čl. 54. KZ F BiH, na koje rješenje je Županijsko tužiteljstvo ŽZH Široki Brijeg ponovno uložilo žalbu zbog bitnih povreda kaznenog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja'', navode iz Tužiteljstva ŽZH-a.

Zatraženo je da se žalba uvaži, osporeno rješenje ukine i predmet vrati sucu na ponovno odlučivanje ili da pobijano rješenje preinači i protiv osumnjičenog odredi pritvor. ''Razlozi za određivanje pritvora su opravdana bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi sa sigurnošću mogao utjecati na iskaze svjedoka, odnosno ometati kazneni postupak utjecajem na iste i opravdane bojazni da će ponoviti kaznena djela koja mu se stavljaju na teret'', navode u priopćenju.

Naime, članom 371 Kaznenog zakona FBiH, koji su pronađeni kod Buntića za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija čija nabavka građanima uopće nije dozvoljena, može se kazniti kaznom zatvora do tri godine. Tko učini kazneno djelo iz stava 1. ovog člana u odnosu na veću količinu vatrenog oružja, streljiva ili eksplozivnih materija, može se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Podsjetimo, supruga je Buntića ranije prijavila za obiteljsko nasilje, a kaže da ju je zlostavljao i prije. Uz prijavu priložila je i audiosnimku jednog od napada. Sud u Ljubuškom nije Buntiću odredio istražni zatvor, što je naišlo na brojne kritike javnosti, naročito nakon što se doznalo da njegova majka radi na istom sudu.

 
index Instagram400x230 youtube