Objavljen 32. broj “Stopama pobijenih”

Iz tiska je izašao 32. broj glasila »Stopama pobijenih«. Izdaje ga Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, a glavni mu je i odgovorni urednik vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Glasilo donosi bogatstvo građe koja osvjetljava živote pobijenih hercegovačkih franjevaca i okolnosti u kojima se sve događalo, kao i sudbinu mnogobrojnoga puka Božjega.

Rubrika Ljetopis iznosi na svjetlo dana događaja koji su vezani uz rad Vicepostulature od zadnjega broja glasila, onoga iz srpnja prošle godine. Izdvojit ćemo održavanje XV. simpozija Stopama pobijenih, obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima na Bilima te dovršenje uređenja ratnog skloništa na Širokom Brijegu.

Izvješće fra Pija Nuića o ubojstvu sedmorice članova Hercegovačke franjevačke provincije u Mostaru 14. veljače 1945. donosi se u rubrici Stratišta.

Fra Šimun Šito Ćorić piše o fra Voji Mikuliću koji je bio župnik u Gradnićima i od kojega se saznalo nešto više o stravičnom ubojstvu župnika i kapelana u toj župi.

U rubrici Glas o mučeništvu objavljen je razgovor fra Andrije Nikića i don Vinka Brkića o događajima na Širokom Brijegu u veljači 1945.

Zdravko Luburić piše pjesmu o fra Nenadu Peharu.

U Djelima pobijenih može se pročitati obavijest fra Stanka Kraljevića o blagoslovu i postavljanju temeljnog kamena nove crkve na Širokom Brijegu. Fra Nevinko Mandić piše osvrt na roman Prvi i jedini.

U rubrici Natječaj objavljeni su radovi odraslih koji su nagrađeni u veljači 2023.

Povijesne okolnosti donose reakcije vlasti nakon objave Pastirskog pisma u rujnu 1945. »Narodna vlast« je u medijima pokušavala pobiti sve ono što je u pismu objavljeno i na taj način ocrniti svećenike i opravdati svoja nedjela.

Važno je naglasiti i rubriku U spomen. Franjevački samostan i župa Široki Brijeg krenuli su, uz pomoć dobročinitelja, u pothvat postavljanja novih spomen-orgulja u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM. Namjera je da spomen-orgulje budu postavljene na kor širokobriješke crkve u povodu 120. obljetnice izgradnje crkve i 80. obljetnice ubojstva hercegovačkih franjevaca. Osnovna namisao veličine novih orgulja jest instrument sa 66 registara koji predstavljaju pojedinog ubijenog fratra, odnosno svaki registar predstavlja njegov glas.

Glasilo »Stopama pobijenih« može se nabaviti u župnim uredima, narudžbom od Vicepostulature ili na kioscima diljem Herceg Bosne, BiH. Prijašnje brojeve glasila, u pdf obliku, moguće je pronaći na stranicama portala pobijeni.info, u poglavlju »Izdavaštvo«.

 
index Instagram400x230 youtube