ŽZH opet u plusu s brojem stanovnika, rođeno 79 beba, a preminulo 65 osoba

Zapadnohercegovačka županija već neko vrijeme bilježi pozitivan prirodni prirast. Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku, u studenome 2023. godine na području ove županije rođeno je 79 beba, dok je preminulo 65 osoba.

Iz navedenog je vidljivo kako prirodni prirast u Zapadnohercegovačkoj županiji iznosi 14.

Poticaji, isplate, rast…

Uz Zapadnohercegovačku županiju, podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju kako je u plusu još samo Sarajevska županija, dok preostalih osam bilježi negativan prirodni prirast. Kako se navodi u izvješću Federalnog zavoda za statistiku, Sarajevska županija je u plusu za 27 osoba. U toj je županiji tijekom studenoga 2023. godine rođeno 422 djece, dok je 395 osoba preminulo. Kada je riječ o Zapadnohercegovačkoj županiji, pozitivan prirodni prirast ne čudi ako se uzmu u obzir sve demografske mjere koje Vlada te županije provodi s jedinicama lokalne samouprave. Naime, usvajanjem Zakona o zaštiti obitelji s djecom Vlada Zapadnohercegovačke županije je prva u Bosni i Hercegovini uvela mjesečnu naknadu u visini od 500 konvertibilnih maraka za treće i svako sljedeće dijete. Da uvođenje ove demografske mjere djeluje poticajno te da raste broj obitelji s troje i više djece, potvrđuju i nedavno objavljeni podaci Ministarstva financija Zapadnohercegovačke županije. Naime, u prosincu 2022. godine za mjesečnu naknadu obiteljima s troje i više djece isplaćena je 821.000 KM, dok je u istom mjesecu 2023. godine taj iznos bio 901.000 KM. Navedeno znači da je u godini dana broj djece koja su ostvarila ovo pravo veći za 160. Podaci Ministarstva financija Zapadnohercegovačke županije pokazuju i kako je tijekom 2023. godine obiteljima s troje i više djece isplaćeno ukupno 10,397.000 KM, dok je, prema riječima resorne ministrice i dopredsjednice Vlade ZHŽ-a Blagice Leko, od početka primjene Zakona o zaštiti obitelji s djecom ZHŽ-a (listopad 2022. godine) u te svrhe iz županijskog proračuna isplaćeno 12,836.000 KM. – Naše evidencije pokazuju kako od uvođenja ove mjere konstantno imamo povećanje broja korisnika, što nam pokazuje da ona itekako ima smisla. Nadam se kako će se ovaj trend rasta broja novorođene djece u ZHŽ-u nastaviti i u idućem razdoblju – kazala je ovom prilikom Leko. Uz naknade za svako treće i sljedeće dijete, ZHŽ je ovim zakonom definirao i rodiljsku naknadu za nezaposlene osobe. Prema podacima Ministarstva financija ZHŽ-a, u dvanaest mjeseci 2023. godine ukupno je za te svrhe knjiženo 2,137.340,57 KM. Samo za prosinac 2023. godine iznos koji se izdvaja u navedene svrhe iznosio je 179.609,68 KM. Za isti mjesec 2022. godine iz županijskog proračuna za nezaposlene rodilje i opremanje novorođene djece isplaćeno je 140.322,29 KM. Uz navedeno, ova županija prva je u Federaciji BiH osigurala besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce, zajedno s jedinicama lokalne samouprave financiraju prijevoz svim učenicima s područja ove županije. Jedinice lokalne samouprave uvele su svaka svoje mjere, među kojima je subvencioniranje kupnje prve nekretnine za mlade, subvencioniranje rada vrtića, novčane potpore za maturante i studente… Također, svaka jedinica lokalne samouprave izdvaja određena sredstva za opremanje novorođenog djeteta.

Ostale županije

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, najveći minus bilježe Tuzlanska (-77) i Unsko-sanska županija (-72). Manje rođenih u odnosu na broj umrlih registrirano je i u Srednjobosanskoj i Hercegbosanskoj županiji. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u Srednjobosanskoj županiji je tijekom studenoga 2023. godine bilo 148 rođenih, dok je u istom razdoblju 201 osoba umrla, što predstavlja minus od 53.

Na području Hercegbosanske županije rodilo se 20 beba, a preminula je 71 osoba, što je minus od 51. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji tijekom studenoga 2023. godine rođene su 124 bebe, a preminulo je 129 osoba te negativni prirast iznosi 4.

 
index Instagram400x230 youtube