U BiH nema razloga za paniku zbog korona virusa

Kineski grad Wuhan je u potpunosti izoliran zbog korona virusa. Građanima je zabranjeno da napuštaju grad, koji liči na veliki karantin.

Obustavljene su sve prometne linije, a u strahu od porasta cijena namirnica, svi supermarketi su ispražnjeni. Gotovo 600 osoba je oboljelo od korona virusa u Kini.

I ostatak svijeta strahuje od ovog virusa. Korona virus se širi zrakom, a uglavnom napada šišmiše i zmije, a ukoliko zarazi čovjeka, ishod može biti smrtonosan. Svjetska zdravstvena organizacija je izdala niz preporuka radi prevencije. Potrebno je izbjegavati kontakt s ljudima koji pate od akutnih respiratornih infekcija, često prati ruke, zaštiti se prilikom kontakta sa životinjama, a oni koji imaju problema s kašljem, trebali bi prilikom kašljanja i kihanja usta prekrivati maramicama. Struka kaže da korona virus ne bi trebao doći do Bosne i Hercegovine, javlja N1.

"Ne treba paničiti, mi nemamo razloga za paniku, mi nemamo izravne letove, a pretpostavljam da će zbog svih ovih mjera i ljudi imati neko drugačije razmišljanje hoće li putovati, krenuti negdje pa se razboliti, mislim da će se svjetska zdravstvena organizacija uspjeti izboriti", kazala je doktorica Aida Pitić.

Na Twitteru iz minute u minutu stanovnici Azije postavljaju upute o prevenciji i kako tvrde - stanje nije bezopasno. U početku, teško je prepoznati simptome koronavirusa.

"Izaziva simptome koji u početku su veoma slični gripi, znači blagi, kasnije se ti simptomi pojačavaju, virusu zahvata pluća i na kraju, svi ovi smrtni slučajevi koji su zabilježeni su umrli zbog posljedica upale pluća", poručila je dr. Zarema Obradović.

"Virus je definitivno veoma agresivan, virus se lako širi, i naravno nažalost kao i za mnogo druga oboljenja, ne postoji adekvatna terapija koj možemo ukjučiti kako bi se izliječili", dodala je.

Pored Kine, iz koje je virus potekao, pacijenti sa ovom dijagnozom su se javili i u Japanu, Južnoj Koreji, Tajlanu i Sjedinjenim Državama. Zasad se vjeruje da će zaobići europski kontinent.

 
index Instagram400x230 youtube