Radišići portal objavljuje: Digitalni maslinik

Svjedoci smo da se uvodi digitalizacija u sve grane privređivanja kao i kod uslužnih djelatnosti. Ovdje ćemo govoriti o digitalnoj tehnologiji u poljoprivredi, odnosno u maslinarstvu.

Istraživanja se provode u dva maslinika u Hrvatskoj, u jednom je konvencionalni nasad, a drugi ekološki uzgoj. Projekat je započet u lipnju 2018.godine od strane  tvrtke-Elektrokovina plus- peteročlana istraživačka skupina sa odjela za ekologiju, agronomiju i Akvature Sveučilišta u Zadru.

Projekat-SAN je u eksperimentalnoj fazi i trajat će tri godine, a obuhvaća hardver, softver i neuronsku mrežu.

Pratit će zbivanja u maslinicima: od pojave bolesti, štetnika, mikroklima-temperature, vjetar i vlaga u zraku kao i u tlu.

Digitalna poljoprivreda, pametna poljoprivredna mreža te precizna poljoprivreda su poznati termini u svijetu, a kod nas je još uvijek eksperiment.

Za primjer uzmimo navodnjavanje maslinika: još uvijek ovu potrebnu radnju obavljamo bez pravovaljanih podataka koji uključuju – kada i koliko dodavati vode po stablu masline ili kada obavljati zaštitu od štetnika, kada obavljati zaštitu od bolesti i slično.

Sigurno da su u jednom integriranom maslinarstvu precizni podaci za potrebe agrotehničkih radnji neophodni, a pogotovo ako se radi o ekološkom uzgoju što je i danas cilj u maslinarstvu u bliskoj budućnosti. To je osobito važno u kontekstu klimatskih promjena.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 19 Kolovoz 2019 14:54
 
index Instagram400x230 youtube