Raspisani lokalni izbori u BiH, evo koliko birača ima pravo glasa

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SiP BiH) je na sjednici održanoj u srijedu donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora 2024. godine, koji bi trebali biti održani 6. listopada.

Izbori se raspisuju za 58 općinskih vijeća u Federaciji BiH, 53 skupštine općine u RS, 111 načelnika općina u BiH, 21 gradsko vijeće u Federaciji BiH, 10 skupština gradova u RS, 32 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko Distrikta.

SiP BiH je usvojio i Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine.

Usvojena je i Odluka o zaključivanju Središnjeg biračkog spiska u utorak, 7. svibanj u ponoć. Prema stanju na taj dan ukupan broj birača koji je upisan u Središnji birački spisak je 3.406.088.

Članovi SiP-a BiH su donijeli i Zaključak o utvrđivanju tehničkog prečišćenog teksta Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Kako je rečeno, visoki predstavnik u BiH je u ožujku ove godine donio Odluku kojom je donio Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koje su bile prilično opsežne i zahtjevne.

Da bi se lakše snalazili u čitanju i tumačenju odredbi Izbornog zakona bilo je nužno da se te odredbe inkorporiraju u već postojeći tekst Izbornog zakona, navedeno je.

Predsjednica SiP-a BiH Irena Hadžiabdić je kazala da će ovo sigurno pomoći, napomenuvši da je Izborni zakon BiH do sada pretrpio 25 izmjena i dopuna i tri tehničke ispravke.

Jako je teško u masi tih izmjena i dopuna od 2001. godine služiti se Izbornim zakonom, u situaciji kada nikada nismo dobili službeni prečišćen tekst koji bi bio usvojen u Parlamentarnoj skupštini, navela je ona.

 
 
index Instagram400x230 youtube