Određene općine u kojima će biti provedeno elektronsko glasovanje

Središnje izborno povjerenstvo odredilo je 10 jedinica lokalne samouprave u kojima će biti provedeno elektronsko glasovanje, prenose Vijesti.

Probno glasovanje će biti organizirano u gradskim, ali i ruralnim općinama, od zapadne Hercegovine do istočne Bosne, kako bi bilo jasnije može li se efikasno provesti na narednim izborima, a precizirano je na koliko lokacija.

"Elektronska oprema će na ovim lokalnim izborima biti korištena u 10 općina na 160 biračkih mjesta, ali može biti u cjelokupnoj upotrebi tek 2026. godine. Svatko tko je mislio da će biti sada je u zabludi, ali je dobro probati", kaže za Klix.ba bivši predsjednik Izborne komisije BiH i predsjednik Koalicije pod Lupom Vehid Šehić.

Uređaj za identifikaciju birača, skeniranje osobne karte i otiska prsta, kao i skeniranje glasačkih listića na samom ulazu u glasačku kutiju, predstavljaju inovacije koje je CIK predstavio na nedavno organiziranom “Danu otvorenih vrata” te institucije.

Ipak, bolji poznavatelji provođenja izbornih proces u BiH smatraju kako uvođenje novih tehnologija u izborni proces, a što su, inače, s oduševljenjem pozdravili predstavnici oporbe, opet ne garantira potpunu regularnost izbora.

 
index Instagram400x230 youtube