Izviđač se još nije odrekao titule

Prvi tim ljubuškog Izviđača je prije deset dana preuzeo Toni Čolina, trener koji je od 2011. do 2017. godine radio u klubu kao dio struke u omladinskom pogonu, trener druge ekipe i pomoćni trener u prvom timu Dariju Mikuliću i Zdenku Grbavcu.

Kao Ljubušak Čolina je dugo čekao priliku na mjestu trenera prve momčadi Skauta, dužnosti koju mu je posebna čast obnašati.

- To je jedan od najzanimljivijih projekata u državi što se tiče trenerskog posla jer imaš talentiranu djecu koja su gladna rada i uspjeha, vrhunski motivirana za razliku od možda ostalih sredina u BiH. Sama ta činjenica te tjera da daješ maksimum jer njihove ambicije su visoke, a želja za napretkom velika. Taj ambijent u kojem se trenira u Izviđaču je velika stvar - govori Toni Čolina.

S njim stručni stožer čine trener golmana Milan Tolić i kondicijski trener Adis Jakić. Čolina dobro poznaje postojeći sastav igrača, u dvorani je u spomenutom periodu provodio po šest – sedam sati dnevno radeći sa različitim generacijama igrača.

- Npr. 2002. godištu igrača, koje dolazi, sam bio trener i učio ih praktički osnovama. Neke kao Nikolu Primorca, koji je danas naš lijevi bek, sam upisao na rukomet - podsjeća Čolina.

Izviđač je u stanci natjecanja ostao bez dva iskusna beka, Nikole Džone i Josipa Buljubašića, dok u suprotnom smjeru nitko novi nije stigao. Promovirane su opet nove, domaće snage. U proljetni dio prvenstva će momčad krenuti sa petog mjesta na ljestvici Premijer lige, ali takav plasman je posljedica smjene generacija, što se u valovima događalo i ranije.

- Želimo probati rasti individualno i grupno. Možda je prevelika razlika između vodećih Borca, Gračanice i nas, možda je teško sanjati titulu, ali opet igrači sami sebi uspostavljaju limite. Nitko nam ne može zabraniti da sanjamo titulu i probamo se maksimalno spremiti i osvojiti što više bodova na tom putu. Puno je kola do kraja i nećemo se opteretiti time. Cilj je probati promovirati naše momke i dobiti ih za iduće godine. Međutim ne moramo prestati sanjati o tituli - poručio je Čolina.



Ekipa je počela pripreme sa prethodnim trenerom Petrom Šuvakom 7. siječnja, da bi Čolina Izviđač preuzeo 13. siječnja. Odigrali su i jednu utakmicu s Metkovićem, a slijede testovi protiv Lovćena (29. siječnja) pa protiv Leotara (1. veljače). To su posljednji testovi prije četvrtfinala Kupa s Gračanicom 8. veljače u Ljubuškom i 15. veljače u Gračanici. Prvenstvo će vjerojatno početi 22. veljače.

- Imamo najmanje 17 utakmica pa bit će prostora da podijelimo uloge kako treba, da razvijemo svoju igru i skupimo što više bodova - zaključio je Toni Čolina.

Ova generacija ima napadački potencijal

Čolina dobro poznaje prethodne generacije Skauta koje već igraju na najvišoj razini, kao i postojeći tim Izviđača te ih može usporediti.

Koliko je ta prošla generacija sa Hrstićem, Šarcom, Mandićem, Pavlakom… imala obrambeni potencijal, ova možda ima malo bolji napadački potencijal. Imamo i jako talentirane golmane. Pa vidjet ćemo na koji način će njihov razvoj ići.

Igrači na Euru su na ponos svima u klubu

Čak 14 igrača koji su ponikli, ili u jednom periodu igrali za Izviđač, je kroz selekcije Hrvatske i BiH nastupilo na tekućem Europskom prvenstvu.

- Ulagalo se, a mladi rukometaši promovirali u Ljubuškom prije nego u drugim sredinama. Uz to smo uvijek bili magnet za igrače sa strane. Naši igrači bi se zadržavali u Ljubuškom jer su tu dobivali priliku. To je jedini put i jedan od glavnih razloga zašto su svi ti talentirani momci bili u Ljubuškom. To je svakako na ponos svima u klubu. Mislim da ni u pola toliko igrača nije imao nijedan drugi klub u Europi na Euru.

Izbornik kadetskog tima BiH

Čolina ujedno radi i kao izbornik kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine koja se već nekoliko puta okupila, a na ljeto je očekuje Europsko prvenstvo B divizije.

- Uozbiljila se priča po pitanju mlađih selekcija. Imamo stalna okupljanja ove godine. Mislim da je ovo ozbiljnija priča nego je ikad bila. Posvetit ću se maksimalno da probamo odraditi što bolji posao na Europskom prvenstvu. Imamo stvarno dosta potencijala u kadetskoj reprezentaciji i onda je milina i radost raditi, to su slatki problemi. Momci su stvarno motivirani i to je veliki izazov.

Treći trener ove sezone

U izjavi za medije prethodni trener Petar Šuvak je kazao da je njegov odlazak “posljedica određenih neslaganja s upravom”. Izviđač je ove sezone prvo ostao bez trenera Marija Bjeliša, potom i Šuvaka koji je klub vodio tri jesenska kola.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 23 Siječanj 2020 11:41
 
index Instagram400x230 youtube