GRADONAČELNIK LJUBUŠKOG | Imamo dva cilja – razvoj gospodarstva i demografija

Dan Grada Ljubuškog obilježen je u ponedjeljak svečanom sjednicom Gradskog vijeća koja je, uz gradske vijećnike, predsjednika Gradskog vijeća Tihomira Kvesića i gradonačelnika Vedrana Markotića, okupila brojne goste i uzvanike iz svih oblasti života Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

– Danas smo tu da čitavoj javnosti, našim sugrađanima ”položimo račune”, da im prikažemo sve ono što smo radili u prošloj godini i sve odluke koje smo donosili. Ponosni smo na to da smo u protekloj godini sve odluke, posebno Proračun koji je najbitniji, donijeli jednoglasno – izjavio je gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić.

Kratko se osvrnuo na sve učinjeno u proteklom razdoblju.

– Kada smo preuzimali dužnost, odredili smo dva cilja, a to su razvoj gospodarstva i demografija, sve mjere koje smo donijeli su za to. Prva mjera je bila uvođenje besplatnog prijevoza za učenike osnovnih i srednjih škola, smanjili smo cijenu gradskog vrtića, ponosni smo što je on s cijenom od 90 KM najjeftiniji u BiH. Sufinanciramo i privatne vrtiće, svi naši studenti imaju stipendije, dajemo poticaje mladim obiteljima za kupnju prve nekretnine. Županija (Zapadnohercegovačka) osigurava besplatne udžbenike, a mi kupujemo pribor, bilježnice i ostalo – rekao je ljubuški gradonačelnik.

Dodaje kako osim mladih, Ljubuški pomaže i umirovljenike.

– Ljubuški je jedna od rijetkih sredina gdje umirovljenici imaju i ”božićnicu”, a za tu mjeru izdvajamo preko deset tisuća KM – kazao je Markotić.

Istaknuo je kako su najzaslužniji za današnje obilježavanje branitelji, čija je žrtva omogućila slobodu. Dan branitelja Grada Ljubuškog svečano je obilježen jučer.

– Bez žrtve 105 branitelja koji su dali svoje živote, ono najvrjednije što su imali, mi danas ne bi imali slobodu, ne bi bili u mogućnosti se danas okupiti. Njima smo beskrajno zahvalni. Osim tih 105 branitelja, imamo i tri civilne žrtve, od kojih su nažalost dvoje djece, koji su poginuli prilikom granatiranja. Jučer smo im odali dostojnu počast, a imali smo i promociju filma ”Zidine”, koji govori o stradanjima Hrvata u preko 400 logora u kojima su bili zatočeni u proteklom ratu – poručio je Markotić.

Ove godine su i lokalni izbori, a ljubuški gradonačelnik naglašava kakao to uopće neće utjecati na planirane radove i projekte.

– Svaku godinu radimo i planiramo, a izborna godina se ni po čemu neće izdvajati od ove tri godine što smo radili – zaključio je Markotić.

Svečanoj sjednici nazočili su brojni ljudi iz političkog, kulturnog, vjerskog i društvenog života Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske kao što je predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i ostali.

Čović je žiteljima Ljubuškoga uputio čestitke u povodu Dana grada.

– Možemo biti ponosni na ono što danas jest Grad Ljubuški, u svim sadržajima, kada gledamo infrastrukturno, sve što se radi u smislu turizma, investiranja u gospodarstvo, kvalitetu života ovdje. Samo neka nastave ovako – zaključio je Čović.

 
index Instagram400x230 youtube